Het belang van Purpose binnen bedrijven en hoe marketeers dit kunnen beïnvloeden
Het belang van Purpose binnen bedrijven en hoe marketeers dit kunnen beïnvloeden
Door de pandemie dienen bedrijven, overheden en de bevolking zich aan te passen aan een nieuwe wereld. Dit is natuurlijk niet gemakkelijk door de onvoorspelbaarheid van de huidige situatie. Van waaruit moet het denkproces starten wanneer een belangrijke beslissing dient genomen te worden? Hoe kunnen marketingdepartementen hierin een verschil maken?
Om bedrijven hierbij te helpen stelde Deloitte het 2021 Global Marketing Trends rapport op waarin 7 marketingtrends worden aangehaald. Dit rapport bestaat uit meer dan 80 pagina’s, wat uiteraard vrij omslachtig is om door te lezen. Daarom zullen wij voor dit artikel de focus leggen op de eerste trend, namelijk Purpose.
Om te beginnen moeten we begrijpen wat er precies bedoeld wordt met de purpose van de organisatie. Het wordt omschreven als volgt: “Bedrijven die weten waarom ze bestaan en voor wie ze een verschil maken.” Dit zijn de bedrijven die het best gepositioneerd zijn om zich door onverwachte situaties te navigeren. Om werkelijk een purpose-driven organisatie te zijn, moet er een commitment zijn op lange termijn. Wanneer deze commitment ontbreekt kan consumentenvertrouwen snel verdwijnen.
Uit een consumentenbevraging van Edelman Trust Barometer blijkt dat de ondervraagden bedrijven zien als de meest competente groep om wereldwijde problemen op te lossen, meer zelfs dan overheden en non-profits. Dit toont aan dat consumenten verwachten dat bedrijven inspanningen zullen leveren om veranderingen in gang te zetten.
Unilever’s Sustainable Living Brands groeien 69% sneller dan de rest van de portfolio en vertegenwoordigen 75% van de groei van het bedrijf
Om aan te tonen wat de werkelijke impact is van de purpose binnen de organisatie, moet deze gemeten worden. Wanneer purpose gelinkt is aan winst, kan je de impact van purpose aantonen adhv cijfermateriaal. Een positieve impact zorgt voor buy-in van stakeholders en toont het belang van de purpose aan binnen het bedrijf. De missie van Unilever is: “duurzaam leven gemeengoed te maken”. Om dit doel na te leven, meet Unilever de prestaties van haar duurzame producten ten opzichte van de rest van haar productportfolio. De resultaten: “Sustainable Living Brands” groeien 69% sneller dan de rest van de portfolio en vertegenwoordigen 75% van de groei van het bedrijf.
Nu kunnen we ons afvragen op welke manier marketeers de purpose kunnen overbrengen naar al de stakeholders. Aan de hand van deze drie stappen kan je als marketeer helpen om het doel in de verf te zetten.
1. Wees een katalysator binnen je organisatie
Als marketeer sta je dicht bij de klant en weet je wat de klant denkt van je organisatie en wat hij verwacht van de organisatie. Dit geeft je de kans om awareness te creëren binnen het bedrijf in geval dat er een negatieve perceptie is van de organisatie bij de klanten. Om deze awareness te creëren bij C-suite en hen te overtuigen dat verandering nodig is, maak je best gebruik van data. Data zoals de perceptie de klant heeft van je bedrijf t.o.v. die van de concurrentie.
Too Good To Go gaat hier nog een stap verder in, door ook buiten hun organisatie als katalysator voor purpose te fungeren. Hun missie is om iedereen te inspireren en in staat te stellen actie te ondernemen tegen voedselverspilling. Ze helpen bedrijven bij het identificeren van de huidige verspilling en zoeken samen met deze bedrijven naar een oplossing hiervoor. Ondertussen heeft hun actie ervoor gezorgd dat er al meer dan 6 miljoen maaltijden gered werden.
2. Betrek brand purpose in je identiteit
Eenmaal de purpose gedefinieerd is ben jij de best geplaatste persoon om deze over te brengen naar de klant. Maak van de purpose van het bedrijf een onderdeel van je marketingcommunicatie. Op deze manier breng je de purpose over naar je klanten en wordt er een emotionele connectie gemaakt tussen je organisatie en de klant. Naast het creëren van de purpose speel je dus ook een grote rol bij het overbrengen van de purpose.
Dopper legt in hun marketing een sterke nadruk op hun purpose. Hun Missie: “Kristalhelder water. In elke oceaan, uit elke kraan.” In nagenoeg iedere vorm van communicatie van Dopper wordt er een verwijzing gemaakt naar deze missie. Dit zorgt ervoor dat men een link legt tussen Dopper en de strijd tegen plastic afval. Wat als positief wordt ervaren en zo een emotionele connectie met zich mee kan brengen.
3. Koppel je product/dienst aan de purpose waar mogelijk
Zorg ervoor dat je product/dienst zoveel mogelijk gekoppeld is aan je purpose. Deze actie kan je dan ook onmiddellijk gebruiken in je marketingcommunicatie. Een goed voorbeeld zien we terug bij Ecosia. Een zoekmachine die zich inzet voor de herbebossing op plaatsen waar dit het meest nodig is. Deze missie linken ze onmiddellijk aan hun product, aangezien ongeveer 45 zoekopdrachten gelijk is aan één geplante boom.
Wanneer de purpose ingebed zit in de hele organisatie, kan er werkelijk voor verandering gezorgd worden over de gehele waardeketen van de onderneming. Marketeers kunnen een katalysator zijn in dit proces en hierdoor voor verbeteringen zorgen binnen hun organisatie en hopelijk zelfs de samenleving.
Responses