Wanneer is digitale marketing ontstaan & wat zijn de voordelen van digitale marketing vs. traditionele marketing?
Transcript
Nieuwjaar 1983, het internet is uitgevonden. Zes jaar later het World Wide Web en de rest is geschiedenis. Met de uitvinding van het World Wide Web ging er een compleet nieuwe wereld open en dit was ook het geval voor de marketing kant. In 1993 ging de eerste klikbare banner online en drie jaar later starten twee studenten een bedrijfje in California ‘BackRub’ dat in 1998 officieel de markt zal betreden als Google Inc.
Tot de uitvinding van het internet spreken we voornamelijk over ‘traditionele marketing’ waarbij men gebruikt maakt van above the line – of ‘brand marketing’ – kanalen zoals radio, televisie, magazines en kranten en below the line – of ‘performance marketing’ – kanalen zoals deur tot deur, sampling, evenementen en beurzen.
Deze kanalen bestaan nog steeds en noemen we vandaag de dag ‘traditional marketing’, daarnaast zijn er voor de meeste van deze manieren van marketing nu ook digitale alternatieven: denk aan video’s op YouTube, banners op Facebook of zoek advertenties op Google.
Alle communicatie die we online doen voor marketing, noemen we ‘Digital Marketing’, hierin kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen ‘paid’ en ‘organic’. Deze cursus zal zich voornamelijk focussen op paid online marketing of de betalende opties op verschillende platformen.
Digital marketing biedt ook enkele voordelen ten opzichte van traditionele marketing en zal ook groeien in belang in de toekomst:
Eerst en vooral: 91% van de Belgische gezinnen hebben toegang tot internet waardoor het mogelijk is om zeer veel mensen te bereiken is. Daarnaast biedt Digital Marketing enkele unieke opportuniteiten die we zullen bespreken in deze cursus: de mogelijkheid om een doelpubliek te bepalen, enkel deze mensen te bereiken en daarom ook enkel voor deze mensen te betalen. Dit is geen mogelijkheid bij traditionele marketing – bij een advertentie op televisie kan je niet bepalen om bijvoorbeeld enkel mensen te bereiken die willen afvallen of die houden van gamen.
Via Digital Marketing kan je ook meer gaan focussen op ‘performance’. Zo laat digital marketing je toe om te gaan bieden naar bepaalde acties dat je wil dat je doelpubliek onderneemt – ook dit is geen optie bij traditionele marketing – een advertentie in de krant zal altijd dezelfde boodschap hebben en niet specifiek per doelpubliek een boodschap gebaseerd op waar deze mensen zich bevinden in je marketing funnel.
Je kan bij advertenties in de krant geen boodschap hebben voor zowel personen die je brand nog niet kennen, die het al wel kennen, die reeds klant zijn of voor zij die reeds nadenken om je product te kopen.
Dit brengt ons ook bij een laatste voordeel: digital marketing laat je toe om ‘actie – reactie’ te koppelen en resultaten te meten. Bij televisie is het bijvoorbeeld moeilijk om te weten hoeveel mensen die de advertentie voor je product zagen, ook effectief je product hebben gekocht. Dit kan je wel via digital marketing en noemen we ‘measurement’. Hierdoor scoort digital marketing vele beter op vlak van ‘kostenefficiëntie’ – dit wil niet meteen zeggen dat digital marketing goedkoper is dan traditionele marketing, maar je investering zal wel efficiënter worden ingezet.